onsdag 29 maj 2013

3...2...1


Då börjar det närma sig dagen då det är dags att hoppa ut i det okända/ökända eller kanske det blir ett hopp ner mot avgrunden. Det är inget jag ser fram emot, att ännu en gång börja tala om allt jag har varit med om under de senaste åren, kanske det inte ens räcker med det utan det ska börja ända ifrån evigheter sen.

Ska jag lyssna på alla "Hur orkar du?" är det troligtvis ett nödvändigt ont att ventilera med de som är professionella inom att lyssna. Nackdelen är att jag är lite "yrkesskadad" inom just de området - lyssna, så jag är rätt kräsen. Kan man inte hålla full fokus på personen som har något på hjärtat, jag i detta fallet, då är jag inte ett dugg intresserad av att samtala. Men samtidigt som någon lyssnar ska det även ställas jobbiga närgångna frågor, för hur ska man annars kunna komma vidare i sitt liv?

Nu är det mer frågan om jag har ork till detta, för det tar mängder med energi och humöret brukar bli si så där. Så till dem som tror att man är lycklig och dansar på rosor bara för att man är den som har tagit det första steget från ett långt förhållande säger jag bara fel-fel-fel! Det finns lika mycket sorg på den andra sidan. Sorg över hur det har blivit, vad man har missat, vad man kommer att missa och sorgen över att inte se någon framtid, inte ha några planer, inte se och känna någon glädje eller hopp.

Att gå igenom en skilsmässa går att jämföras med ett dödsfall så jag förstår alla frånskilda som brukar säga "Nej, prata inte om det för jag minns hur jobbigt det var". Jo, jag vill prata om det, jag vill lyssna på hur deras tankar gick, kanske de gör att jag förstår hur jag själv känner och upplever livet just nu. Varför är vi rädda för det som gör ont? Varför är vi rädda för det närgångna frågorna? Varför vill vi inte dela med oss av erfarenheter? För ger du, lovar jag att du får trefalt tillbaka. Men håller du tyst är det ingen som kommer att lyssna på dig tillslut.


Lika bra att ta tjuren vid hornen

 

tisdag 28 maj 2013

Relationer


Ibland finns det tid över för att sitta och samtala och diskutera personal emellan på arbetstid. Ikväll var en sådan tillfälle. Kvällens tema var relationer. Vi fann många frågor men hittade inte så många svar. Vi hittade varken rätt eller fel i tyckande, förhoppningsvis hittade vi en bit utav oss själva när vi pratade om följande funderingar:

  • Är det viktigt hur Han ser ut?
  • Vad tittar vi efter först?
  • Vart hittar man männen över 40?
  • Nätdejting är det ett okej sätt att söka kärleken på?
  • Vart går gränsen för otrohet?
  • Lampan tänd eller släkt?
  • Tantrasex
  • Är du nöjd med ditt utseende?
  • One-night stand
  • Vad är viktigt i ett förhållande?
....listan skulle nog kunna bli hur lång som helst. Ibland är det riktigt trevligt på jobbet.

söndag 19 maj 2013

Nattuggla


Du ska inte behöva läsa mellan raderna. Du vet vem du är och det är just till dig jag skriver. Fundera inte så mycket bara gör det, fast var beredd på att det kommer bli tufft. Jag lovar inte dig att du kommer bli lyckligare men någon gång i framtiden kommer du att tacka dig själv över ditt beslut.

Ta lärdom från hela ditt liv både det som har varit till glädje och sorg. Våga visa och säga ifrån om du har blivit sårad, utnyttjad och besviken. Berätta vad som gläder dig och visa det. Du har ett värde!

Dela med dig av din kärlek, behåll den inte för dig själv. Knyt inte dina händer pga. stolthet och ilska för ingen kan lägga en hjälpande hand i en knuten näve. Var rädd om dina vänner! Älska dem trots deras fel och brister så kommer de att älska dig för dina fel och brister.

Ta tillvara på livet då de inte går i repris. Njut av dagen då du inte vet vad som kommer att hända i morgon. Våga säga vad du tycker och glöm inte bort att tala om för dig själv att du är det bästa du har. Var stolt över dig själv och låta andra se det!

Våga kasta dig handlöst ut i livet och gläd någon redan idag med att berätta hur mycket du älskar dem.

Allt gott till Dig - Tycker om dig!

måndag 13 maj 2013

Hemma




Sitter på balkongen och lyssnar till dotterns framtidsdrömmar. Hon längtar till studenten och alla resor som hon och hennes vän ska göra ut i den vida världen. Uppleva och upptäcka...låter fritt och härligt. Samtidigt funderar jag på vad jag vill göra själv när barnen blir stora och flyger iväg, vem vet vart de hamnar - nära eller långt bort - inrikes eller utrikes. Vart det än blir kom ihåg, alltid ett telefonsamtal bort intalar jag mig själv.

Så ska jag bara sitta här och vänta på att barnbarnen ska dimpa ner om ett antal år? Eller är det så att jag själv ska förflytta mig? Vad är hemma för mig? Är jag den som aldrig kommer att känna mig hemma vart jag än mig i världen vänder... Hemlängtan kan jag visst ha men vad är hemlängtan för mig? Är det till hemmet där jag bor eller är det där jag har mina rötter, där föräldrar och syskon finns? Skulle det åter igen vara där jag hittar min egen trygghet...samma svar varje gång.



Norr och söder,
öst och väst,
borta bra
men hemma bäst!
Vart än jag seglar, vid Sverige är jag fäst.
Jag far bort ett slag, min vän,
men jag kommer hem igen.
Hej, Åhå!
Hej, Åhå!
Jag kommer hem igen!









fredag 10 maj 2013

Tankar



 

Det ligger ett meddelande i mobilen och väntar. Jag lyssnar av det och hör en kvinna säga ”Jag heter XX och är psykoterapeut, du önskade tid för samtal och jag skulle vilja boka möte med dig. Jag återkommer i eftermiddag eller i början på veckan.”  Tankarna börjar genast att spinna runt i huvudet. Hur kunde det bli så här?
 
Om jag bara visste…Jag är innerligt tacksam för att jag inte visste vad som väntade mig, varken med min sjukdom och allt vad det innebar eller separationen från man och barn. Hade jag bara vetat hälften av det jag vet idag hade det vara mer än tillräckligt. Tillräckligt för att jag hade vägrat ta ett enda andetag till. Men det sägs ju att vi inte får mer än vad vi tål men är det riktigt säkert det? Tycker att det börjar bli lite väl mycket i överkant. Nu när det åter igen är djupgrävning bland upplevelser och känslor som ska göras våndas jag lite. Att uppleva allt igen genom att prata sliter och tar av mig men samtidigt vet jag att det gör mig starkare. Att lägga locket på utan att prata är rena hälsofaran. Det man har att vänta sig då är ett brev på posten som erbjuder en resa som är sju resor värre.
 
Jag önskar många gånger att jag hade hunnit med att skriva ner alla de tankar och funderingar som passerar under ett dygn. Tänk vad skönt det hade varit att spalta upp dem, beta av dem och sen kunna säga – check!
 
Likt ungdomarnas funderingar om tvåsamhet och kärlek och dess bekymmer står även jag som är mitt i livet och ställer samma frågor. Vem är jag? Vem duger jag till och till vad duger jag? Jag som är vuxen hanterar frågorna kanske lite annorlunda men har fortfarande samma känsla i kroppen som när jag var ung. Så om det är bra att ha ungdomssinnet kvar alla gånger tvistar de lärde om. De dagar som det blir alldeles för mycket av "Jag fixar inte detta längre" undrar ju hur andra överlever sina dagar. Jag får nog ta mig en ordentlig funderare över vad orden ENSAMHET och TVÅSAMHET betyder för mig. Går det att vara lycklig i ensamhet? Tvåsamhet betyder det lycka eller är det mer vanligt med ensam tvåsamhet? Betyder ensamhet att jag måste vara på jakt eller på min vakt? Eller är det så att kärleken till mig själv är det allra viktigaste här i livet...förutom barnen vill säga.
 
 
 
 

torsdag 2 maj 2013

Natt & dag



Sitter på jobbet och plötsligt slår en obehagskänsla till i min kropp. Det kryper, det blir svårt att andas, hjärtat slår i 190, tårarna stiger och lusten att skrika rakt ut är enorm. Håller på att tappa fotfästet totalt. Har ingen kontroll längre över vad som händer inuti mig. Nu är det kört - gula huset nästa!

Lämnar lokalen utan ett ord och letar mig in till ett rum för råd och tröst. En klippavsats att vila på och finna tillbaka till det trasiga och sköra i mig, till den del som orkar gå vidare, till den del som inte har gett upp hoppet även om det stormar runt omkring och känns nattsvart. Det ljusa har blivit mörkt.

Dagen rullar vidare, går mot natt. Sanningar kommer fram och maktlösheten över att inte kunna hjälpa blir så påtaglig. Så nära men ändå så långt bort! Förtvivlan, förundran, förfäran...förbannad!
Natten kommer och mörkret knackar på rutan. Bestämmer mig för att möta det, belysa min rädsla och fasa och plötsligt är det borta. Dagen börjar gry och ljuset börjar komma tillbaka, lägger mig för att sova och vila min själ för en stund. När ljuset blir varmare och starkare är det dags att åka iväg och fylla på. Fylla på innan det kommer nya stackmoln och mörka timmar. Efter regn kommer sol!


"Dagen går mot sitt slut, skymningen sig sakta sänker.
Natten sveper sin svarta slöja ut, månens sken mellan molnen blänker.
Nu råder tystnad och mörkrets makt, snart ska dagen gry.
Morgonsolen lyser och strålar på naturens prakt.
I all vår levande tid kommer dagen som alltid är ny.
Tiden är dyrbar det gäller att för den nya dagen slå vakt."